Overfladebehandlinger

Overfladebehandling af papir med lak eller kachering kan udføres af både æstetiske og funktionelle årsager.

Nedenfor kan du læse mere om, hvordan vi arbejder med overfladebehandlinger, samt hvilke resultater dette kan give tryksagerne. Alle lak- og kacheringsopgaver foretages af vores dygtige underleverandører.

Lak

En overfladebehandling af papir med lak kan både være med til at give papiret en ekstra flot finish, samtidig med at det kan styrke holdbarheden på papirets overflade. Derved kan lak betegnes som en proces, som beskytter og/eller forædler en tryksag.

Efterbehandling med lak af offsettrykt papir sker for at styrke papirets holdbarhed og for at sikre, at farven ikke smitter af. Disse lakker er typisk klare eller nærmest usynlige lakker. Andre lakker har i højere grad det grafiske udtryk for øje, hvor lakken pålægges for at forbedre udseendet på tryksagen og dermed give værdiforædling. Hvilken form for lak, der skal anvendes, afhænger af det endelige udtryk, man ønsker på emballagen. Der findes et utal af forskellige lak muligheder.

Hos Jarnes arbejder vi mest med følgende lakeringer:

  • Vandlak
  • Perlemors lak
  • Partiel lak

Eksempel på æske behandlet med heldækkende blank vandlak
Eksempel på æske behandlet med heldækkende blank vandlak

Vandlak
Anvendes som en heldækkende lak på emballagen. Vandlakken påføres for beskyttelse samt glans til papiret.

Det er muligt at vælge mellem mat, blank eller neutral vandlak afhængigt af, hvad emballagen skal udtrykke.

Eksempel på æske behandlet med heldækkende perlemorslak
Eksempel på æske behandlet med heldækkende perlemorslak

Perlemorslak
Perlemorslakken kan anvendes som et supplement til vandlak, hvis man ønsker, at emballagen skal opnå en mere glimtende effekt.

Eksempel på logo fremhævet med partiel lakering på æske
Eksempel på logo fremhævet med partiel lakering på æske

Partiel lak
Partiel lak påføres typisk på et udvalgt område f.eks. en titel, figur eller logo for få dette til at træde tydeligere frem og skabe en yderligere grafisk effekt.

Vi tilbyder partiel lak i enten højglans, mat eller relief.

Kachering

Eksempel på blank kacheret papir (øverst) og mat kacheret papir (nederst)
Eksempel på blank kacheret papir (øverst) og mat kacheret papir (nederst)

Kachering kan betegnes som en tynd film, der påføres papiret. Kacheringen har primært til formål at styrke papiret ved at sikre papiret en højere slidstyrke. Dette betyder blandt andet, at papiret ikke krakelerer, når det falses. Samtidig virker kacheringen smudsafvisende på papiret. Kacheringen kan give papiret en lækker overflade og være med til at fremhæve det grafiske udtryk på emballagen. Hos Jarnes benytter vi os primært af en mat-, blank- eller soft touch kachering.