Karton og papir

De fleste æsker, som produceres på Jarnes, produceres i karton og overtrækkes derefter med papir. Nedenfor kan du læse lidt om, hvordan vi anvender karton og papir som råmaterialer i vores produktion.

Karton

Karton er et af vores primære råmaterialer til produktion af æsker, og det danner derfor basen for rigtig mange af vores emballageløsninger. Kendetegnet for karton er, at jo højere gramvægt og jo tykkere kartonet er, des stivere og mere bastant bliver kartonet i sit udtryk. Kartontykkelsen vælges typisk efter, hvad emballagen skal indeholde og signalere. F.eks. er det vigtigt at vælge en tyk karton til en emballage, der skal indeholde en tungere genstand for at være sikker på, at emballagen kan bære indholdet.

Hos Jarnes arbejder vi typisk i følgende kartontykkelser:
0,9 mm., 1,2 mm., 1,5 mm. og 2,0 mm.

Det er muligt at få karton i forskellige farver. På et stykke karton arbejder vi typisk med en farvet side og en grå side, da den ene side af kartonet bliver overtrukket med papir. Den farvede side af kartonet vil danne æskens inderside. De mest anvendte kartonfarver er sort/grå karton og hvid/grå karton.

Indersiden af æskelåg i hvid karton beklædt med blåt papir
Indersiden af æskelåg i hvid karton beklædt med blåt papir
Indersiden af æskelåg i sort karton beklædt med sort papir
Indersiden af æskelåg i sort karton beklædt med sort papir

Alle vores kartonløsninger fremstilles af råvarer fra FSC-certificerede skove.

Papir

Papir består af fibre fra træerne, som danner stivelsen og styrken i papiret. Vi anvender papir til at overtrække vores æsker med. Det giver æskerne et lækkert og flot udtryk.

Der findes rigtig mange forskellige papirtyper. Valget af papir afhænger af kundens ønsker til emballagen, herunder design, anvendelse samt andre faktorer, f.eks. om papiret skal være FSC-godkendt.

Eksempler på nogle af de papirtyper, vi tilbyder hos Jarnes

Papir kan bestilles i forskellige kvaliteter, alt efter om æskerne skal have en blank, mat, glat eller ru overflade. Ligeledes har det en betydning for papirkvaliteten, om papiret efterfølgende skal trykkes, eller om der er tale om en gennemfarvet papir.

Eksempler på nogle af de papirtyper vi tilbyder hos Jarnes

Papir produceres ligeledes i forskellige tykkelser. Hos Jarnes arbejder vi typisk i papir af en gramvægt på mellem 100 – 140 g/pr m2. Det gør vi, så det er muligt for os at overtrække æskerne. Vi overtrækker vores æsker med papir både på maskine og i hånden.